В изправност

Понякога дребни неща може да ни предизвикат големи главоболия. Например отпадъците от текстил от стара смазка, от корозия и др. в различни детайли на машината. Най-честите проблеми в работата на машинките са:

- Когато при шиене машината „прескача”(не зашива при всеки бод), се уверете за поставена правилно игла, проверете за правилна форма на иглата(да не е крива или с подбит връх) и при нужда я заменете, проверете дали е стегнато крачето и дали пружината му не е прекалено хлабава. Проверете за правилна форма на плочката (понякога средната част на плочката хлътва надолу вследствие удар и счупване на игла в нея) или пренатегнато краче. Причина за „прескачане” може да бъде и разсинхронизиране(разцентроване) на основни механизми и възли.

- Когато машината при шиене „къса” горен конец проверете вдяването, проверете дали не е стегнат прекалено в бремзата, забележете дали при развиване на макарата не се образуват възли преди задържащата бремза, може и конецът да е некачествен, проверете за наранен отвор на плочката или крачето, проверете за наличие на текстилни отпадъци в грайферното пространство на машината. Причина за „късане” може да бъде и разсинхронизиране(разцентроване) на основни механизми и възли, нарушена форма и цялост на детайли, дефекти от завода и др.

- Когато долен конец се къса при шиене или плата се набира с много стегнат конец от долната страна на шева, проверете за наличие на отпадъци между калера и леглото на совалката, проверете ширината на калера(калерът не трябва да стърчи над корпуса на совалката).

- Когато машината „набира конци” от долната страна на плата проверете дали горният конец минава между чинийките на бремзата и дали те го стягат добре(при спуснато краче). Проверете за отпадъци(най-често от конец) между чинийките на бремзата. Проверете за прекалено разхлабена пружина на бремзата.

- Когато платът не се придвижва напред или се придвижва много малко – проверете положението на лостчето(врътката) за стъпката на бода, проверете дали зъбите излизат над плочката когато иглата е в горно положение, проверете натягането на крачето, то не трябва да може да се вдига с един пръст, пружината му трябва да е по-натегната. При шиене на по-меки  и в същото време по-дебели материи може да се поотхлаби, а също така и при преминаване от тънко на много дебело. Не бива да има и пренатягане на крачето, което би натоварвало плочката излишно, и дори би наранило материала, когато зъбките излизат и го придвижват напред. При спуснати зъбки без плат под крачето, то трябва да е легнало изцяло върху плочката, без да може да се подпъхне дори лист хартия под него.

- При често чупене на игли, проверете иглата - не трябва да опира при никакво положение в плочката или в крачето. Когато върхът на иглата влезне под нивото на плочката трябва и зъбките да слезли вече под това ниво. Също така при зиг-заг машините при влязла игла под ниво плочка не бива да има странично движение на иглодържача. Той се премества странично, съответно с него и иглата само в горно положение, когато тя е извън плата.