Иглата

Обръщайте внимание на иглата. Нейното състояние има голямо значение за работата на машината.  Избирайте игли с добро качество, не китайски, в хартиени опаковки, не купувайте от магазини за левче, може да взимате от повечето кинкалерий игли в кутийка на европейски производители. Некачествените игли имат недобре почистена отливка, това може да затруднява движението на конеца и дори да го къса, може да уврежда плата и трудно да преминава през него. По принцип такива дефекти се виждат с увеличителна техника, понякога дори само с лупа се забелязват. Материалът от който са изработени също е важен. Иглата трябва да е еластична, да възстановява формата си и да не се криви при леко огъване. Разбира се идеални материали няма и всяка игла в течение на експлоатация малко или много се изкривява и трябва да се замени.

При домашните любителски машини стандартът на иглите е 705Н и когато имате съмнения за крива игла може да я проверите, като я поставите на равна плоскост да легне на фиксиращата повърхност на стеблото на иглата както е на снимката. Може да използвате металната плочка на машината. Гледайки в равнината на плочката срещу светлина трябва да установим равен процеп светлина между иглата и равната повърхност. Иглата не бива да клони към равнината или да стърчи нагоре.

                                                                        

Понякога при работа с твърди елементи в областта на шева (напр. ципове, пайети и др.) се нарушава формата на върхът на иглата, и той бива подбит. С подбит връх иглата по-нататък би увреждала плата, особено при по финни материи, понякога дори може да го вкара в плочката. Когато имате съмнение за подбит връх може да го проверите като погалите иглата с парче плат от средата на иглата и излизайки през върха и, и това го направете от няколко страни на иглата. Подбитият връх задира в плата и това се усеща.

Поставянето е важен момент. За всяка машина иглата се поставя в едно определено положение. При повечето домашни машинки (стандарт на игли 705Н), иглата се поставя с фиксираща повърхност в стеблото обърната към задната страна на машината, но има и такива при които се поставя отстрани. Във вертикално направление иглата трябва да се постави докрай преди да се стегне с винта.

Избор на дебелина на иглата. Прави се спрямо материалът, който ще шием. За нормални материи дебелината е 90/14. Когато шием финни материи използваме 80/12. При дебели и по-твърди тъкани трябва да поставим игла с номер 100/16, тъй като там е важно да има по-голяма устойчивост.