Почистване и смазване

В процесът на експлоатация някои места и най-вече грайферното пространство на машината се пълнят с наслагвания от мъх и прах от конците и платовете. Хубаво е периодично(1-6 мес. в зависимост от използването на машината) да развиваме двете болтчета на плочката и да почистваме с четчица (напр. стара четка за зъби) от насъбралите се отпадъци върху зъбите. Също така внимателно почистваме и грайферът при свалена совалка. Понякога в самата совалка се събира мъх, който пречи на нормалното развиване на калера.

Смазването на машината е важна предпоставка за безотказна работа. Освен че пази от блокиране и от износване на триещите се детайли, маслото предпазва и от така вредната корозия. Използвайте само масло за шевни машини. Поставяйте масло на определените от производителя места. За съжаление на по-новите модели любителски машини не се оставя възможност за смазване без разглобяване. А такова е необходимо да се извършва периодично (поне веднъж годишно). Доста по-често трябва да се слага капка масло на грайфера, например веднъж на 4-5 ползвания на машината. След поставяне на капка пуснете няколко тегела  до изчистване на конецът от маслото, с цел предпазване от изцапване на изделието особено ако то е светло.

Пазете от масло задвижващото колело, ремъкът към него, ремъчната шайба на двигателчето, гумичката на механизма за навиване на калера, тъй като там триенето е необходимо за правилната работа.

Обръщайте внимание на силата с която ръчно завъртате колелото на машината. Ако въпреки почистването и смазването усещате усилие при въртене, не насилвайте машината а потърсете причината, за да избегнете повече щети.

Пазете машината от влага, например в мазета, балкони през зимата, влажни помещения. Ако това се налага е добре да се увие в хартия и постави в найлонова опаковка.